Сонце у глухому куті


Держава не сприяє розвиткові відновлюваної енергетики в Україні, затримуючи ухвалення необхідних для ринку законів

Інф. «УМ»
В Україні не вщухають дискусії щодо аспектів зеленого енергетичного тарифу, який влада планує змінювати, зменшуючи таким чином маржу тарифу та створюючи певні проблеми для бізнесу. Проблема є напрочуд гострою, адже галузь відновлюваної енергетики стрімко розвивається упродовж останніх років, вона вже залучила величезну суму інвестицій, у тому числі й іноземних. А тому в такій ситуації зміна правил гри викликає відчутний резонанс.
Енергію сонця і вітру поставлять на паузу?
За словами в.о. голови підприємства «Укренерго» Всеволода Ковальчука, сьогодні встановлена потужність зеленої генерації в Україні становить 5000 МВт. «Із них 3000 МВт — сонця, і 2000 МВт — вітру. І ось взимку, коли сонце світить мало, сонячні електростанції видадуть потужність приблизно 500 МВт, а вітрові — в межах 1200 МВт. Разом 1700 МВт або трохи більше. А попит, тобто фактичне споживання електроенергії, навіть у незвично теплий, але зимовий день — приблизно 20 000 МВт. При такому споживанні ВДЕ можуть покрити не більше 10% попиту, і тому в холодну пору року не створюють особливих проблем для балансування енергосистеми, — наголосив Ковальчук. І додав: — Але давайте розглянемо умовний вихідний день теплого травня, коли обсяг споживання електроенергії буде значно меншим, ніж узимку, а генерація ВЕС і СЕС, навпаки, більшою. Вранці теплої травневої суботи або неділі, коли більшість людей спить і не користується електроприладами ні вдома, ні в офісах, споживана потужність складе лише близько 13 000 МВт, з яких 5000 МВт зможуть покрити СЕС і ВЕС. Додайте до них шість енергоблоків «Енергоатому», на які приходиться 6000 МВт і 2000 МВт Укргідроенерго. Разом отримуємо всі 13 000 МВт споживання. Але через дві години всі прокинуться, споживання збільшиться на 2000 МВт, і потрібно буде терміново видати в мережу цю потужність за допомогою теплової генерації. А ТЕС, перебуваючи в холодному резерві, тобто виключеними, не зможуть із нуля швидко набрати цю потужність. Щоб відразу видати такий обсяг, вони повинні постійно працювати на неповній потужності, перебуваючи в гарячому резерві, — близько 2,5 МВт, для яких місця в балансі не залишається. І ось що робити з зеленими при такому співвідношенні споживання і генерації, — складне питання».
За його прогнозами, в наступному році буде 8350 МВт зелених потужностей. Але прийняти в енергосистему зможуть тільки 7850 МВт. Обмеження, за реалістичними прогнозами, складуть майже 12%. Оптимістичний прогноз — 8%, песимістичний — 15%. Обмеження в 2021 році можуть перевищити 20%. А за це все одно державі потрібно буде платити.
Укренерго не може обмежувати появу нових потужностей відновлюваних джерел енергії, а як тільки до компанії звертається охочий збудувати СЕС або ВЕС, компанія повинна в установлені законом 10 днів видати технічний дозвіл. Наразі, за словами Ковальчука, йому вже важко зрозуміти, як вирішити проблему з балансуючими потужностями. До травня 2020-го балансуючі потужності вже неможливо створити. Частково проблему можуть вирішити energy storage (акумуляторна система накопичення електроенергії. — Ред.) і регулювання споживання (demand response). Але повністю, на думку експерта, це проблему не вирішить.
На «добровільну» підуть одиниці
«Ми писали попередньому уряду про те, що потрібні балансуючі потужності, потрібно запустити конкурси на їх будівництво. Інвестор же не довіряє Україні і не приходить зі 100 млн доларів, щоби збудувати високоманеврену електростанцію без гарантії, що потім системний оператор купить у неї послуги з балансування енергосистеми. Мінекоенерго тільки в липні затвердило процедуру конкурсу на будівництво нових генеруючих потужностей. З нашої точки зору, вона несе корупційні ризики, але біда навіть не в цьому. Крім неї, потрібен ще механізм проведення аукціону, а потім — запуск аукціонного комітету. Все жахливо бюрократизовано, щоб «чужий не проліз». Щоб у нашій енергетиці так і залишилися дер­жава й олігархи», — продовжує Ковальчук.
На цьому тлі два законопроєкти, які передбачають добровільну реструктуризацію «зеленого» тарифу, експерт вважає хоча й запізнілим, але правильним кроком. «Законопроєктом міністерства може бути досягнута короткострокова мета — заощадити 6,4 млрд грн зараз, але виплачувати тариф на п’ять років довше за 20 млрд грн. Мені здається, що тут вигода більше для інвестора, ніж для держави, — продовжує Ковальчук. — З іншого боку, державі буде вигідніше, якщо інвестори підуть на зелені аукціони. Потрібно не дати проєктам з «pre PPA» (попередній договір з «Гарантованим покупцем» про продаж електро­енергії за зеленим тарифом) піти на реструктуризацію, їх треба відправити на зелені аукціони. Договір «pre PPA» вже підписали станції сумарною потужністю 5500 МВт. Це вже більше, ніж зараз у нас побудовано».
Таким чином, за його словами, бізнесмени матимуть право отримати тариф: за сонце — 11 євроцентів, а за вітер — близько 9 євроцентів. «При тому, що аукціонний тариф буде щонайменше у півтора раза меншим. І від цих аукціонів буде більший економічний ефект, ніж від багатомісячних воєн із девелоперами, — зазначає керівник «Укренерго». — Краще було б, якби спочатку продискутували обмеження дії «pre PPA», запустили аукціони і тільки потім домовлялися про реструктуризацію. Адже це добровільна реструктуризація: у будь–якому випадку в 2020 році продовжуватимуться дискусії і робота з банками. Тож при найбільш оптимістичному сценарії буде успіхом, якщо хтось у 2021 році піде на добровільну реструктуризацію».
На його думку, було б ефективніше розробити законопроєкт, який стосувався б договорів «pre PPA», показуючи ринку: ось аукціони, ви не втратите свої проєкти. «Адже чому інвестори бояться припинення дії «pre PPA»? Тому що аукціонів немає. А вони повинні були стартувати в 2019 році. Але тепер уже — не раніше квітня 2020 року. І якщо з березня припинити дію «pre PPA» — а це до перших аукціонів — то, виходить, гроші інвесторів витрачені в нікуди. А якби цей законопроєкт був ухвалений у вересні, то до лютого вже провели б перші аукціони. Тоді й ідея припинення «pre PPA» в березні виглядала б логічно».
Потрібно швидко шукати вихід
«Потрібно якнайшвидше знайти вихід із ситуації, не розігнавши до космічних масштабів обсяг компенсації. Поки ламають списи на майданчиках, комітетах паливно-енергетичного комплексу, форумах про те, як краще змінити модель, триває шаленими темпами будівництво нових зелених потужностей під високий зелений тариф. На даний момент потенційних об’єктів до будівництва в два рази більше, ніж уже побудовано, з усіма документами», — резюмує Ковальчук, зазначивши, що Україна вже втратила два роки для того, щоб зробити конкурентними ціни на чисту енергію.
«Кожен день, коли ці обговорення відкладають ухвалення змін до закону, все більше і більше їх усе одно споруджують під високий тариф. Я — за зелену енергетику, якщо було ухвалено стратегічне рішення робити конкурентним цей сегмент, запроваджувати аукціони, щоб ці тарифи визначала конкуренція, навіщо ж втрачати вже третій рік? Третій рік почнеться, коли ми втрачаємо можливість зробити конкурентні ціни на чисту енергію», — додав він.