Чому зниження зеленого тарифу відкине Україну в минуле

Іван Надєїн

Останніми днями киплять пристрасті навколо зеленого тарифу. Влада посилює тиск на відновлювану енергетику. Позиція, яку висловлюють офіційні представники: потрібно знизити зелені тарифи, бо "вони надто високі", і будьте готові, дорогі інвестори, зробити це ретроспективно, тобто заднім числом.

Фактично мова йде про експропріацію частини прибутків, бо держава не хоче виконувати раніше взяті на себе зобов’язання.

Які ж наслідки матиме подібне рішення?

Хочу нагадати, яку роль відіграє відновлювана енергетика в Україні та світі. Частка відновлюваних джерел (сонце, вітер, біомаса, біогаз) у загальному виробництві електроенергії у світі складає 33%. Для порівняння в Україні – лише 3,3%.

Протягом минулого року сукупна потужність об’єктів відновлюваної енергетики у світі зросла на 8%. Четвертий рік поспіль будується більше об’єктів відновлюваної енергетики, аніж об’єктів традиційної енергетики. В галузі працює близько 11 млн осіб.

Фактично всі розвинуті країни, та й не лише вони, зробили ставку на відновлювану енергетику.

Бо це: нові інвестиції;

нові робочі місця;

нові технології;

зниження шкідливих викидів в атмосферу;

збільшення тривалості життя населення.

Останні 4 роки у нас з’явилися передумови, щоб Україна почала наздоганяти розвинуті країни. З 2015 року ввели в експлуатацію 3 899 МВт нових потужностей об’єктів відновлюваної енергетики. Загальний об’єм інвестицій склав близько 3,3 млрд євро!

Основні причини, чому інвестори пішли в галузь – довіра до нової влади, сподівання на відсутність корупції, конкурентні і стабільні правила гри на ринку. Ключове – довіра.

Але ініціатива нинішньої влади щодо зниження зелених тарифів може зруйнувати цю довіру.

Спільна позиція інвесторів, які вкладають кошти в українську економіку, полягає в наступному:

- за жодних умов не можна змінювати правила гри під час самої гри, тим паче, знижувати тарифи (а це ключовий параметр для будь-якого інвестора), заднім числом;

- лише розмови про погіршення умов для інвесторів відлякують багатьох тих, хто планував вкласти гроші в українську економіку. Наразі з критичними заявами виступили глава Американської торгової палати в Україні Енді Гундер та посол Норвегії в Україні Уле Хорпестад, і це лише початок. Основний меседж – такі рішення зруйнують інвестиційний клімат;

- якщо зелений тариф знизять заднім числом, це спровокує низку багатомільйонних позовів від українських та іноземних позовів. Врешті-решт держава Україна втратить більше, ніж здобуде. Це підтверджує представник ЄБРР Ольга Єрьоміна. За її словами, в історії були подібні прецеденти, коли уряди деяких країн в ретроспективному порядку погіршували умови для інвесторів, але потім вони програвали в міжнародних арбітражах і виплачували величезні компенсації;

- замість того, щоб гратися в популізм і різати під корінь українську відновлювану енергетику, потрібно знизити розмір дотацій для вугільної та газової генерацій;

- ще один важливий крок – встановлення обґрунтованих тарифів для населення. Нам кажуть, що є вибір, або підвищувати тарифи на 5 копійок, або знижувати зелений тариф. Питання: ми хочемо продати майбутнє і високі технології заради 5 копійок?

Хочу нагадати, що цьому році ухвалено закон про зелені аукціони, метою якого якраз і було зниження зеленого тарифу. То чи варто в цей перехідний період підривати галузь заради сумнівної вигоди, яка, насправді, обернеться величезними втратами?

Дочекаймося початку роботи зелених аукціонів.